h1

Navidezen boj proti neonacistom

20 decembra, 2010

Antifa je kul, brez dvoma, in raznolikost oblik boja proti neonacistom ter drugim diskriminatornim praksam je prav tako dobrodošla, vendar pa ni vse, kar se sveti, tudi antifa. Ne moremo si privoščiti, da bi se obnašali naivno: denimo tako, da resno vzamemo prazne obljube politikov, nekritično verjamemo kar vsaki govorici z ulice ali pa nasedemo internetnim potegavščinam.

Napadalci na prostosti
Spomnimo se na napad, ki se je zgodil 25. junija 2009, ko je skupina nestrpnežev napadla Cafe Open in fizično napadla aktivista Mitja Blažiča. Policija je  tri od osmih storilcev aretirala, nato pa so bili na Okrožnem sodišču v Ljubljani obsojeni na leto in šest mesecev zapora. Obsojeni so bili storitve kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti v sostorilstvu. LGBT scena je hvalila delo policije in sodišča, Green Dragonsi in neonacisti pa so v tem našli izgovor za shod “sošolcev” in podpornikov.  Trojica obsojenih: Marko Kous, Jan Strenovec in Jernej Šercer pa seveda ni v zaporu. Ker razsodba še ni pravnomočna, se vsi trije prosto sprehajajo in po ulicah Ljubljane in vprašanje je, če bodo dosojeno kazen sploh kdaj odslužili.

Facebook vojna
Pred nekaj meseci se je na Facebooku pojavila skupina Proti neonacistom v Sloveniji. Ker je bila med podatki o skupini objavljena tudi povezava na našo spletno stran, smo v obvestilu o prisotnosti na spletu nemudoma pojasnili, da s to skupino nimamo nič (link na našo novico, ki smo jo objavili 21. avgusta) in svetovali previdnost tudi ostalim. Do skupine na Facebooku smo imeli zadržke že od samega začetka, kmalu pa se je potrdilo, da administratorji ideje antifašizma ne razumejo najbolje. No, pred kratkim pa so celo razkrili, da za to skupino stojijo kar sami neonacisti. Očitno jim res ne preostane nič drugega, kot da patetično ure in ure ždijo pred računalnikom in se igrajo na Facebooku.

Takoj po razkritju se je pojavila nova skupina z isto fotografijo (če ima administrator vsak kanček antifašistične pameti, bi jo lahko zamenjal) in istim imenom – Proti neonacistom v Sloveniji (povezava na skupino (zadnjič obiskana 20.12.2010).

Na tej točki bi radi opozorili ljudi, da naj se v skupine na socialnih omrežjih vseh vrst ne včlanjujejo kar brez premisleka . Dodajajte neznanih ljudi na profile je lahko tvegano tako za vas, kot za vaše prijatelje. Vsak, ki ima pet minut časa, si lahko naredi profil z antifa motivi in zaigra svoja stališča. Če že uporabljate Facebook, se to da početi tudi z dobro mero previdnosti in pameti. Internet je res lahko zelo učinkovito orodje tudi za antifašistične aktivnosti, vedno pa je na nas, kako ga bomo tudi dejansko uporabili.

Še enkrat poudarjamo: Antifa Šiška nima Facebook profila, ne ureja nobene skupine na nobenem socialnem omrežju niti v njih ni prisotna na nobene druge načine, naša spletna komunikacija poteka le prek naše uradne spletne strani.

Bodimo previdni, ostanimo močni!

vaša antifa šiška

%d bloggers like this: