h1

Opozorilo: v Ljubljani najavili shod podpornikov nasilja in sovraštva

17 marca, 2010

Po ulicah Ljubljane smo v zadnjih dneh opazili nalepke, ki najavljajo shod Mladi proti represiji oziroma “shod za tri fante, ki so dobili nepravično kazen”, kratek sprehod po Facebooku pa je pokazal, da je shod javno najavljen tudi tu. Po mnenju organizatorjev shoda so „trije fantje, ki so dobili nepravično kazen” uboge žrtve „neznosnega sistemskega nasilja nad mladimi“. Marko Kous, Jan Strenovec in Jernej Šercer so tisti “trije nedolžni fantje”, ki so junija 2009 s kamenjem in baklami v skupini vsaj osmih maskirancev napadli Cafe Open in tam prisotne aktiviste, med katerimi so enega tudi ranili (glej Ljubljana: napad na gejevskega aktivista na dogodku v okviru Parade ponosa). Pred kakšnim tednom so bili na sodišču v Ljubljani zaradi kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti obsojeni na zaporne kazni (glej novice o napadu in sojenju: ena, dva, tri, štiri, pet).

Če seštejemo vsa dejstva (napad na Cafe Open, razsodbo sodišča in poziv na shod), postane zelo jasno, da najavljen shod nima čisto nič skupnega s sloganom, s katerim se oglašuje. Shod Mladi proti represiji ni shod proti represiji, temveč shod v podporo brutalnim napadalcem na Cafe Open in GLBT skupnost. Gre za shod v podporo trem nasilnežem, ki jim je kaznivo dejanje bilo dokazano, torej shod v podporo idejam sovraštva in nasilja. To je v našem mestu nekaj novega in zahteva angažma tistih, ki te ideje aktivno zavračamo. Vseeno pa mislimo, da ni nobenega razloga za paniko ali pretiravanja.

Organizatorji shoda se skušajo pretvarjati, da nagovarjajo na splošno vse mlade, ki v teh časih nimajo perspektive. Tudi sami močno čutimo, da ne moremo dosti pričakovati od prihodnosti in da smo v precej slabši situaciji kot generacije pred nami. Toda tisto, kar ti “pajaci”, ki organizirajo sobotni shod, ponujajo, je zgolj enostavna perspektiva sovraštva in uličnega nasilja. To sicer zapakirajo v besede, s katerimi se lahko marsikdo prepozna, a osnovno dejstvo ostaja: sobotni shod je shod v podporo trem nasilnežem in njihovemu dejanju Zaenkrat izgleda, da so ideje sovraštva padle na plodna tla: dogodek ima na Facebook-u že preko 400 napovedanih sodelujočih. Čeprav je potrebno biti pozoren, je jasno, da ta številka ni odraz realnega stanja.

Napadalci na Cafe Open: Marko Kous, Jan Strenovec in Jernej Šercer

Verjamemo, da se teh 400 ljudi sploh ne zaveda, da so najavili svojo prisotnost na dogodku, katerega očitni namen je promocija nasilja in sovraštva. Na Facebooku se da vsak dan včlaniti vsaj v pet grup in podpreti deset popolnoma različnih stvari, ne da bi sploh bližje pogledali, za kaj se točno gre. Verjamemo, da večini najavljenih prisotnih, če bi preverili, za kaj v resnici gre, niti na misel ne bi prišlo, da bi nasedli na finte prikritih in odkritih neofašistov. Ti skušajo preko tovrstnih pozivov (eden od zadnjih je bil denimo smešen poziv na Vseslovenski upor, glej link na Facebooku) sami sebe prepričati, da nikakor niso le marginalci. Pa so. To bo potrdila tudi sobota.

Ne glede na vse zapisano, se nam zdi potrebno resno premisliti o angažmaju in načinu, kako preprečiti, da otročje ideje sovraštva pridobijo legitimno pozicijo. Nekaj preprostih korakov, ki jih lahko vsak naredi brez velikega napora.

1. Odstranjevanje nalepk in ostalih sovražnih sporočil. Če vidiš nalepke ali druge materiale, ki promovirajo ta shod in ostale sovražne vsebine in skupine, jih odstrani. Kot dobra praksa se izkazuje javno in skupinsko odstranjevanje čez dan. Naj tudi mimoidoči vidijo, kdo smo antifašisti in antifašistke in da v našem mestu ne bomo tolerirali promocije sovraštva. Če iz svojih kvartov odstranimo smeti lokalnih neofašistov, bodo hitro poštekali, da v naših soseskah njihove ideje nimajo kaj iskati. Možno je, da se pri tej praksi pojavijo kakšne težave s katero od nasilnih domoljubnih skupin, zato prosimo, če nam to sporočite na antifa1107[at]nadir.org.

2. Preveri Facebook dogodek “Mladi proti represiji”. Če ugotoviš, da je v njej kakšen tvoj prijatelj ali znanec, ga/jo kontaktiraj in vprašaj, če se res zaveda, kake vrste dogodka se namerava udeležiti. Vprašaj ga/jo če se zaveda, da lahko sedaj na Facebooku vsi vidijo, da podpira ideje sovraštva in nasilja. Vključno z mamo, punco, sošolci ali soigralci v klubu. Naj se potem vsak pri sebi odloči, če se splača biti še naprej del tega.

3. Prekini stike. V kolikor tvoj virtualni ali resnični prijatelji še vedno vztraja pri udeležbi na dogodku, prekini vsako povezavo z njimi in to povej tudi vsem ostalim prijateljem preko statusov ali drugih sporočil. Naj se zagovorniki sovraštva zavedajo, da bodo s tem izgubili prijatelje, punce ali fante. Opozarjamo, da je vsekakor treba točno preveriti, če se dotični prijatelj/ica res zaveda, kaj se sploh dogaja. Izgubiti prijatelja zaradi naivnosti ali zajebancije res ni ok.

4. Širi novice. Glede teh zadev se pogovori z ekipo v svojem kvartu, v kafiču, v šoli. Kjerkoli. Govori tudi s tistimi, za katere veš, da nasilje in sovraštvo iz takšnih ali drugačnih vzrokov podpirajo, ali pa so celo sami aktivni člani tovrstnih skupin.

5. Informiraj se še naprej o teh pojavih in se poveži z drugimi v mrežo, ki bo sposobna tovrstne izpade pospraviti tja, kamor spadajo – na smetišče zgodovine.

Ko in če bo znanega kaj več, bomo zadevo updejtali.

1107 investigejšn sekcija

%d bloggers like this: