h1

Dresden: nazi-free-zone!

15 februarja, 2010

Letošnja 65. obletnica bombardiranja Dresdna naj bi postala letošnji največji evropski neonaci dogodek, saj je bil napovedan shod kar 10 000 gorečnežev. Načrte jim je prekrižala široka antifašistična fronta No pasaran!, ki se je formirala po pozivu zveze Dresden nazifrei, vsakoletne organizatorke antifašistične blokade v Dresdnu. Antifašisti/ke so ustavili/e manifestacijo zgodovinskega revizionizma, ki je želel kruto nacional-socialistično morijo druge svetovne vojne zasenčiti z psevdo-benignim domoljubjem in manipulacijo zgodovinskega boja proti nacionalsocializmu.

Široka antifašistična fronta je letos načrtovala blokade vseh pomembnejših poti k začetni točki nacističnega „spominskega marša“. Demonstranti/ke so že od 9ih zjutraj začeli zasedati ulice, cilj pa je bil, da bi z vsaj 5 000 ljudmi preprečili dostop do začetnih točk nacističnega pohoda (trga Albertplatz in Hansaplatz ter ulico Antonstraße). Načrtovana je bila še blokada mosta Marienbrücke, a je načrt zaradi hudega policijskega pritiska propadel – možje v zelenem so demonstrante pregnai z vodnimi topovi ter dvema oklepnima voziloma.

Do večjih spopadov je prišlo v severnem delu mesta, v Neustadtu, kjer so naciji večkrat poskušali prodreti do železniške postaje, s katere naj bi se skupaj odpravili do zbirališča v mestu. Prvi prodor se je zgodil že okoli 13ih, ko so do postaje poskušali zapeljati trije avtobusi polni vzhodnonemških provincialnih nacijev. Pri tem je prišlo tudi do prvih fizičnih obračunov (najbrž ni potrebno posebej poudarjati zmagovalcev). Prvi prodor je bil uspešno blokiran, vendar se je po tem število nacijev začelo vztrajno povečevati. Skupina demonstrantov je zasedla železniške tire, policija pa je zaprla dostop do postaje (tudi za novinarje in prisotne politike) ter posredovala z vodnimi topovi, da bi situacijo „umirila“ in nacijem omogočila odhod v mesto.

Na dveh strateško najpomembnejših točkah, na Hansaplatzu in Albertplatzu, se je zbralo več kot 12 000 ljudi ter cel dan uspešno držalo blokado. Blokirane niso bile le ulice, demonstrantje so zavzeli tudi tire, tako da je bil ustavljen vsakršen promet do izhodiščne točke naci-shoda. Policija je organizatorjem slednjega najprej svetovala, naj pohod odpovejo, saj ne morejo zagotoviti njihove varnosti. Shod je bil dokončno odpovedan ob 15ih, blokade pa so trdno stale kar do 17ih.

Dresden 2010 je dober primer uspešno uporabljene taktike blokiranja, ki je policiji otežila odstranitev demonstrantov in jo na koncu zaradi varnostnih razlogov prisilila v prepoved nacističnega marša. Ironično, saj je bil sprva kriminaliziran antifašistični poziv k blokadam, a so v Dresdnu vseeno gorele barikade, ki so jasno pokazale, da je (neo)nacistični ideologiji potrebno pogledati v oči in jo dobesedno izriniti z ulic.

NO PASARAN!

Vir: antifa šiška internešonal korespondent

%d bloggers like this: