h1

Dresden callin’!

28 januarja, 2010

Nemška policija je 19.1. v Berlinu in Dresdnu preiskala prostore so-organizatorjev protidemonstracije v Dresdnu ter zasegli plakate ter računalnik. Preiskave argumentirajo kar z zakonom, saj naj bi bila blokada prijavljenih demonstracij kaznivo dejanje. Državni represivni organ je šel celo korak dlje, saj je policija celo blokirala dostop do internetne strani ene od vpletenih skupin (stari naslov: www.dresden-nazifrei.de; nov naslov: www.dresden-nazifrei.com). Dobrodošli na Kitajskem… v osrčju Evrope.

13. februar ali obletnica bombardiranja Dresdna v neonacističnih krogih že dolgo velja za dan žalovanja – ulice Dresdna na ta dan preplavijo desno zgodovinski revizionisti ter poskušajo normalizirati fašistične ideje. Gre za ključen dogodek vseevropske neofašistične scene, saj je množično marširanje centralen element (neo)nacističnega boja za ulice, še posebej v času krize, ko s poceni populističnimi parolami poskušajo okrepiti svoje vrste.

Kljub lanskoletnim antifašističnim demonstracijami z 8000 glavo množico, so neonacisti nemoteno speljali malikovanje nacionalsocialističnega časa. Letos dobro organizirana fronta antifašističnih grupacij, zbrana pod imenom No Pasaran!, ne organizira več zgolj demonstracij, ki bi bile le vzporeden dogodek nacističnemu prazniku, ampak poziva k blokadi slednjega. Cilj letošnje antifašistične akcije ni le opozarjanje, ampak ustavitev javnega manifestiranja ideologije sovraštva. Blokado so prijavile različne stranke in celo sindikati, vendar pa je policija vseeno zasegla mobilizacijske plakate, računalnik ter aretirala nekaj domnevnih organizatorjev, saj pozivanje na blokiranje prijavljenega dogodka predstavlja kaznivo dejanje. Policija v izjavah za medije trdi, da ne podpira neofašistične ideologije in se sklicuje na svobodo do demonstriranja, vendar pa s preiskavami in cenzuro znova potrjujejo, na čigavi strani so organi oblasti.

No pasaran-ovci pa ne mislijo odnehati. Policija je s svojimi ukrepi le povečala vsesplošno podporo blokade, po mestih se že distribuirajo novi mobilizacijski plakati in organizira se celo testna blokada, ki udeležence želi pripraviti na konfrontacijo s fašisti (tudi uniformiranimi). Za temeljite spremembe, za solidarnost in samoodločanje. Proti fašizmu!

Fašizem ni mnenje, ampak zločin!

Vir: antifa šiška internešonal korespondent

O nasilju države nad antifašisti pred letošnjimi dogodki v Dresdenu poroča tudi O.S.A. Zasavje.

%d bloggers like this: