h1

Avstrijsko-slovensko fašistično prijateljstvo?

27 novembra, 2009

Skrajno desničarska glasbena skupina Service Crew Vienna bo še z nekaj drugimi neo-nacističnimi bendi januarja 2010 zopet igrala v Domžalah. Koncert organizira Peter Helmut, član Service Crew Vienna iz Dunaja, večinoma pa bodo nastopili bendi iz Nemčije in Avstrije: „Service Crew Vienna“ (Avstrija), „Donner des Nordens“ (Avstrija), „Sturmtrupp“ (Nemčija), „Ohne Worte“ (Nemčija), „Blitzkrieg“ (Nemčija) in „Skullcrusher“ (Slovenija). Čeprav so se v preteklosti že velikokrat koncerti v Avstriji odvili brez večjih težav, očitno avstrijska neo-naci scena izkorišča daljnosežno tolerantno slovensko politiko, da bi zagotovili popolnoma nemoten potek koncertov. Halmer koncert že propagira na internetu.

Eden izmed članov Service Crew Veinna, Kai Kungl, igra tudi v black metal bandu Donner der Nordens (grom s severa, op.p.). Oba benda sta junija 2009 igrala na „solidarnostnem“ koncertu v podporo takrat priprtemu prijatelju Jurgenu Kasamas, ki je bil v sodnem postopku zaradi umora (kasneje je bil obsojen na 20 let zapora). Koncert se je zgodil v pubu „Zur Alm“ (na planino, op.p.), katerega lastnik Andre Herold je dober kolega Kasamasa. Vsi do sedaj omenjeni, Herold, Kasamas in bend Service Crew Vienna, so povezani z neo-naci združenjem Blood and Honour Veinna. Čeprav so bile lokalne dunajske oblasti obveščene o koncertu, ga niso prepovedale ali preprečile. Lani, 2008, so Service Crew Vienna že igrali na dveh neo-naci koncertih na Madžarskem in v Sloveniji.

Skupina „Blitzkrieg“ iz Chemnitza (Saška, Nemčija) je s strani saškega urada za zaščito ustavnega reda umeščena kot ekstremno-desničarski band. Sicer pa nastopajo redno, tako so bili med drugimi bendi napovedani tudi na neki proslavi NPD-ja (Nationademokratische Partei Deutschlands, skrajno desna stranka, ki jo zaznamuje fašistična miselnost, njeni pomembnejši podporniki pa so nemški neo-nacisti, op.p.) na Saškem. Prav tako so julija igrali na NPD prireditvi v Thüringenu. Njihov album „Wir sind zurück“ (vrnili smo se, op.p.) je bil oktobra 2004 prepovedan.

Bend „Sturmtrupp“ obstaja že od leta 1987, izdali pa so že precej plošč. V Nemčiji je bila prepovedana prodaja njihovega albuma „Es geht voran“ (premika se/stvar gre naprej, op.p). Bend je v preteklosti igral že na več neo-naci koncertih.
Slovenski band „Skullcrusher“ je 3. oktobra igral skupaj z bendi „Tar Had“, „Project Vandal“ in „Garotta“ na Ian Stewart memorial koncert v Domžalah, kjer se vsako leto spominjajo Iana Stewarta – očeta mednarodne neo-naci mreže Blood and Honour.

Helmer na svojem blogu pravi, da se veselijo predvsem „obiska iz Nemčije“. Poleg tega dodaja, da so želeli ustvariti alternativo koncertom v Italiji, ker je koncertovanja vse manj. Trdi, da ne podpira spora med italijanskimi in nemškimi neo-nacisti (spor glede vprašanja J Tirolske), saj ta sceno le razdvaja. Ampak prav zaradi tega velik del nemške neo-naci scene ne hodi več v Italijo in zato se mu Slovenija zdi odlična alternativa, saj, kot pravi, zakonska podlaga omogoča „pravo svobodo mišljenja“ in so ljudje „vseskozi patriotski“.

Originalen članek je napisala nemška antifašistična ekipa Fight fascism, dostopno na: http://fightfascism.wordpress.com/2009/10/27/osterreichisch-slowenische-faschofreundschaft/ .

Prevedla in priredila: AAŠ, november 2009.

Reblog this post [with Zemanta]
%d bloggers like this: