h1

Nikoli več Ulrichsberg!

2 septembra, 2009

Desničarsko-revizionistični dogodek na gori Vrh/Ulrichsberg na avstrijskem Koroškem, ki naj bi letos sicer praznoval svojo 50. obletnico, je bil zaradi ne-podpiranja avstrijske vojske in „internih turbulenc“ do nadaljnjega odpovedan. Čeprav Ulrichsberg letos molči, ne zmanjka razlogov za demonstracije proti „koroškemu konsenzu“, saj gre pri tem za manifestacijo sovražnosti do manjšin na Koroškem, v zadnjem času predvsem do prosilcev za azil.

Junija letos je na dan prišla „skrivnost“, da je Wolf Dieter-Ressenig, poslujoči predsednik skupnosti Vrh/Ulrichsberg, deželni podpredsednik avstrijskega Kameradschaftsbund-a na Koroškem in nosilec velikega odličja Koroške, ki mu ga je leta 2007 podelil Jörg Haider, prek interneta prodajal nacistične devocionalije. Poskus, da bi zaslužil na račun nacionalsocializma, ga je stal ovadbe pri javnem tožilstvu Šentvid ob Glini/St. Veit an der Glan zaradi dejavnosti v zvezi z zakonom o odlikovanjih (Abzeichengesetz), ki prepoveduje določena odlikovanja predvsem z namenom preprečiti NS propagando. Na posledice ovadbe bo treba še počakati, Wolf Dieter-Ressenig pa zaenkrat zagovarja stališče „Veliko hrupa za nič“.

U-Berg in avstrijska vojska

Srečanje na Vrhu/Ulrichsbergu se je vedno zgodilo z aktivno podporo avstrijske vojske, ki je že od nekdaj dajala na razpolago vozila, da bi omogočila senilnim veteranom udeležbo na „slovesnosti“, vojska je prevzemala tudi vlogo častne straže in nosila vence, za glasbo je poskrbela seveda vojaška godba in tudi duhovščina je bila zagotovljena s strani vojske.

Po škandalu z NS devocionalijami, je avstrijski obrambni minister Norbert Darabos avstrijski vojski prepovedal udeležbo na proslavi. „Konec s tem. Ločnica NS miselne dediščine je nezadostna. Dokler sem jaz minister, se vojska ne bo udeleževala srečanja na Ulricsbergu,“ pravi Darabos. Teden pred tem je bila zadeva videti še zelo drugačna, saj je bil minister zaskrbljen le za ugled vojske in je sprožil zgolj „preverjanje“ njene udeležbe in menil, da je slednjo potrebno „v načelu podpirati, saj se pri tej prireditvi primarno posreduje evropska misel“.

Zastopnik skupnosti Ulrichsberg, Peter Steinkellner, umik vojske komentira sledeče: „Odkar je Darabos minister, je vihtela gorjača vojaškega umika nad nami.“

Po na hitro sklicani seji upravnega odbora sta Rudolf Gallob, predsednik skupnosti Ulrichsberg, in Steinkellner potegnila potrebne sklepe iz afere z odlikovanji – iz odbora sta izstopila. „Na mojo in Gallobovo odločitev je treba gledati kot na zelo osebno odločitev. Sledila sva lastni liniji in ugotavljava, da s tem nisva prišla skozi,“ pravi Steinkellner. Nadalje utemeljujeta odstop s tem, da je treba „ekstremizem, tako desni kot levi, nacionalsocializem in ostale desne struje vehementno zavrniti.“ Gre zgolj za beden poskus distancirati se od samega sebe, samo spomnimo se, kako je Gallob leta 2005 na ulrichsberški proslavi poudarjal, da so bivši vojaki Waffen-SS tudi vojaki in tako „na Ulrichsbergu dobrodošli“.

Goodbye U-berg!

Čeprav predstavlja odpoved proslave na Vrhu/Ulrichsbergu pomembno zmago v antifašističnem boju, se ne pustimo ustaviti! Kljub temu, da uradne proslave ne bo, koroški antifašisti/ke vseeno pripravljajo Antifašistične akcijske dneve (18.-20.9.) na katerih bodo obeležili pomembno zmago in opozarjali na to, da se boj še ni končal.

%d bloggers like this: