h1

Antifa Šiška na Paradi ponosa: proti sovraštvu in nasilju

29 junija, 2009

pride3Ekipa Antifašistične akcije Šiška se je udeležila sobotne Parade ponosa 2009 in na ta način podprla nujen boj LGBT skupnosti. Parade smo se udeležili zato, ker so stvari za nas jasne: vsak ima pravico do svobodne seksualnosti, do svobodne izbire prijateljic in prijateljev, ljubimcev in ljubimk, do svobodne izbire ljudi – enega ali več – s katerimi živi, druži, seksa.

Udeležili smo se je tudi zato, da jasno izrazimo našo temeljno zavezo, da smo to svobodo, ki jo razumemo kot svobodo nas vseh, pripravljeni tudi braniti. Ne samo z uporabo izobraževalnih in informacijskih metod, temveč tudi na ulici. Če je potrebno, smo pripravljeni tudi na fizično konfrontacijo, saj je nasilje priljubljena metoda mladih fašistov, kar se je enkrat več pokazalo v napadu na literarni večer v sklopu tedna parade ponosa. Napadeni aktivist, ki se napadalcev ni prestrašil, temveč se je po svojih močeh branil sebe in ostale, je na nas naredil močan vtis. S prisebno akcijo v kritičnem momentu je rešil lokal in ostale goste/je ter s tem pokazal, kako je potrebno reagirati na fašistično nasilje: če si napaden, udari nazaj!

Sam pohod je bil dovolj množičen, barvit in glasen, kritiziramo pa prisotnost ne vedno razumnih varnostnikov ter policije, še posebej na Metelkovi, kjer smo se počutili kot na okupiranem ozemlju, ne pa na osvobojenem in avtonomnem. Namesto, da bi šli na ulice, smo korakali po pločnikih, kar je nekaj, kar bo na podobnih dogodkih počasi potrebno preseči. Ulice so zato, da jih zasedemo, če je to v skladu s “predpisi” ali ne. Pogrešali smo tudi več politične vsebine in povezave homofobije z ostalimi oblikami sistemskega nasilja (nad migranti, ne-državljani, “drugačnimi”). Opazili smo tudi nekaj mlado-fašističnih izvidnikov.

pride

pride2

pride4

%d bloggers like this: