h1

Ljubljana: napad na gejevskega aktivista na dogodku v okviru Parade ponosa

26 junija, 2009

V četrtek 25. junija 2009 je banda 8 – 10 posameznikov napadla literarni večer v sklopu Parade ponosa 2009, ki je potekal v baru Open Cafe v Prulah v Ljubljani. Ekipa je v paravojaški maniri prišla strnjeno izza vogala, bila je zamaskirana in oborožena s kamni, kiji, lesenimi palicami in gorečimi bakljami. Razbili so šipo  na lokalu in napadli znanega gejevskega aktivista, ki je bandi s svojo intervencijo uspešno  preprečil, da bi v lokal zmetali goreče bakle. Zbili so ga na tla, kjer so ga brcali in ga z gorečo navijaško baklo udarjali po glavi. Napadalci so nato v dveh skupinah zbežali in nato z dvema avtomobila, ki sta jih čakala v bližnji ulici, pobegnili. Zaenkrat ni podatkov o tem, kdo so napadalci bili. Več informacij sledi.

[dodano: 27.6.09] Dogodek je potekal pod varovanjem policije. Tik pred napadom je policijska enota, ki je varovala lokacijo, dobila navodila, da se odzove na “rop” na drugi lokaciji v centru Ljubljane in s tem prekine varovanje. Tam se je po izjavah policije izkazalo, da ni šlo za nič resnega. Napad na literarni večer v okviru Parade ponosa 2009 se je torej zgodil ravno v času, ko so policisti, ki bi ga morali varovati večer preverjali nek nepomemben klic. Zakaj ravno policisti, ki so že imeli svoje naloge? Kdo je dal ukaz za opustitev varovanja? Ali je šlo res zgolj za naključje?

Gre za najbolj resen skrajno desničarski napad v zadnjem času. To ni bil zgolj napad na GLBT skupnost, temveč na vse nas! Danes v petek ob 14:00 v baru Open Cafe, Hrenova 19, Prule, zbor in diskusija o nadaljnih korakih. Ljubljana je naše mesto – antifašistično mesto. NO PASARAN!

%d bloggers like this: