h1

Poročilo: ustavili fašiste – Lokev 23. maj 2009

24 maja, 2009

z-zastavoObjavljamo poročilo z včerajšnjega dogodka v Lokvi, kjer so se fašistični provokaciji zoperstavili združeni antifašisti in antifašistke iz Slovenije in Italije: Žalne svečanosti, ki jo je društvo Promemoria napovedalo za 23. maja 2009 pri spomeniku padlim v NOB v Lokvah, sočasno z izzivalnim poklonom Unije istranov fašistom, nacistom in/ali kolaboracionistom, ki naj bi bili domnevno “infojbirani” v jami Golobivnici, se je udeležilo nepričakovano visoko število protifašistov in je potekala  kot predvideno, povsem mirno, čeprav ob globoki žalosti in tudi srdu vseh navzočih. Z njo smo hoteli izraziti našo – še posebej protifašistov italijanske narodnosti – solidarnost krajanom, za katere je provokacija Unije istranov globoka žalitev in hudo izzivanje, ter poudariti, da boj fašizmu ne pozna državnih meja in nacionalnih pripadnosti.

Potem, ko so pri spomeniku položili cvetje in transparent z napisom “Antifascisti italiani – ora e sempre Resistenza” (Italijanski protifašisti – sedaj in vedno odpor), so se navzoči, med njimi tudi delegacija ljubljanskih protifašistov, udeležili tiskovne konference krajevnih protifašistov. Ob strinjanju z njihovo odločitvijo, da je to poslednjič, ko se trpijo provokativne pobude Unije Istranov, so bili postavljeni temelji za plodnejše sodelovanje protifašistov Italije in Slovenije.
Kar zadeva provokacijo Unije istranov ugotavljamo, da je pridevek “prekleti fašisti”, s katerim je ogorčeni krajan označil provokatorje povsem upravičen. Saj je bil med njimi povsem nemoteno navzoč tudi odgovorni za Milje neofašistične stranke Movimento sociale – Fiamma tricolore (katere vsedržavni vodja “nima elementov, da bi potrdil obstoj plinskih celic v nacističnih taboriščih”) ter tržaški glasnik neofašistične organizacije Veneto fronte skinheads, Stefano Odorico, ki se je 25. aprila letos na neofašistični slavnosti pri bazovskem šohtu s fašističnim pozdravom priklanjal padlim kameradom. Tokrat se je pa predstavil z majico evropskega neonacističnega in rasističnega gibanja Blood and honour (Kri in čast), katerega ime si je dal celo tetovirati na meča. Vsak naj si pa sam razloži, kaj pomeni, da je ta človek (ki ni bil edini tak) sodeloval na provokativni slavnosti skupaj z uradnimi predstavniki italijanske države, kot so podtajnik ministrstva za okolje Menia (ki mu je sicer običaj, da na uradnih slavnostih poljublja zastavo fašistične Italijanske socialne republike), konzul v  Kopru, predstavnik in več članov tržaškega občinskega sveta, član tržaškega pokrajinskega sveta ter član deželnega sveta Furlanije Julijske krajine.

Reblog this post [with Zemanta]
%d bloggers like this: