h1

Poziv: ustavimo fašiste z obeh strani meje, Lokev, 23. maj 2009

21 maja, 2009

kamikPrejeli smo naslednji poziv, ki ga objavljamo in izražamo podporo:

Najbolj skrajna ezulska organizacija Unija Istranov (Unione degli Istriani) v soboto 23. maja ’09 pri jami Golobivnica organizira “poklon” mrtvim Italijanom, za katere trdijo, da naj bi jih partizani ubili ob ali po koncu vojne. Gre za čisto provokacijo ki je del kampanje, ki jo že leta vodijo odkriti in prikriti fašisti v Italiji z namenom, da bi rehabilitirali fašiste kot patriote in mučenike, ki so se borili in bili ubiti le zato, ker so bili Italijani.

Unija Istranov je nekaj podobnega poskušala že 28. februarja letos, a so jim domačini provokacijo preprečili. V Trstu je Unija Istranov dvignila velik halo in stvar predstavila kot izraz sovraštva Slovencev (vseh) do Italijanov (vseh), torej so skušali javnost mobilizirati na nacionalni osnovi – Italijani proti Slovencem. “Krivdo” za nastop domačinov so skušali celo naprtiti slovenski manjšini.

Za 23. maja so napovedali non poskus, tokrat pa je možno, da bodo zraven tudi člani Kärntner Abwehrkämpferbund in Kanaltals und der Sudetendeutschen Landsmannschaft (ki so sodelovali preteklega 9. maja na svečanosti na bazovskem “šohtu”, fojbi, ki je italijanski nacionalni spomenik). Kaže tudi, da se v Trstu mobilizirajo razni bolj ali manj odkriti fašisti, da 23. prisostvovali tej “svečanosti”.

Pri prejšnjem poskusu je prišlo do paradoksa, da so na eni strani bili italijanski fašisti, na drugi pa tudi skupinica slovenskih “domoljubov”. Slednji so skušali vso stvar speljati na pot nacionalizma in nasprotovanja Italijanom kot takim. Eni nacionalisti in fašisti na ta način podpirajo druge in si vzajemno pomagajo pri podpihovanju mednacionalne mržnje.

Prav z namenom, da bi jim odvzeli vsak argument za podpihovanje nacionalizma in mednacionalne mržnje bodo 23. maja v Lokvah prisotni številni italijanski protifašisti, tako iz Trsta kot od drugod. Po informacijah, ki jih imamo, naj bi slovenska policija nameravala preprečiti Uniji Istranov, da izvede svojo pobudo, ker niso dobili vseh potrebnih dovoljenj zanjo, vaščani pa se vsekakor nameravajo zbrati in biti pripravljeni, da preprečijo dostop do terena, kjer je jama. Obstajajo tudi signali, da se slovenski “domoljubi” nameravajo pripeljati 23. maja v Lokev da bi spet poskušali stvar speljati na nacionalistično raven.

Udeležba protifašistov iz osrednje Slovenije zaradi vsega tega še kako pomembna da se enim in drugim nacionalfašistom prepreči politično izrabljanje dogodka in da se mu, nasprotno, da odločen protifašističen značaj. In vzpostavi vezi med protifašisti raznih držav.

Organiziraj se protifašizmu in podpri skupni italijansko-slovenski antifašistični boj. Pridi v Lokev, 23. maja 2009.

%d bloggers like this: