h1

Poročilo: ULICE SO NAŠE – Antifašistični akcijski dnevi

8 maja, 2009

Stencil SFObjavljamo poročilo enega od udeležencev Antifašističnih akcijskih dnevov 2009.

Petek, DJ večer za začetek konca sveta

V petek se je obeležil začetkek dnevov akcije z benefit večerom – žurko upora. Osebam na vhodu delim letake in nalepke. Seveda ne gre brez propagande, zato smo na žurko prišli opremljeni s subverzivno distribucijo, antifašističnimi projekcijami in glasno muziko, ki odganja domoljubje in ruši zamišljene meje.

Sobota

Ekipa postaja vse večja, saj se nam pridružijo tovariši iz Hrvaške in Srbije. Delimo  izkušnje, primerjamo profile fašistov in počasi pripravljamo metodologijo internacionalnega upora. Njihove izkušnje iz antifašističnih bojev so včasih zelo podobne, drugič veliko bolj nasilne in včasih celo tragične. A fašist je fašist in zavedamo se, da je potrebno zatreti fašistične skupine tako na ulicah, kjer so marginalni, kot v politiki, kjer se skrivajo za masko populističnega patosa. Tu so tudi bolj nevarni, saj so veliko bolj »normalni«.

Mize se polnijo z grafikami za šablone, eden izmed tovarišev nas pouči o umetnosti hladne vojne na ulicah, ostali veselo rezljamo, medtem ko na tleh nastajajo transparenti, ki jasno sporočajo: hočemo socialno revolucijo in nič manj! Zavedamo se, da smo v kratkem času naša mesta z uličnimi rekviziti označili za to, kar so – NAŠA mesta, mesta antifašizma.

Druga skupina sestavlja internacionalni dokument, v katerem se anarhistične skupine opredelimo v boju proti fašizmu. Pozorni smo na zaustavljanje uličnih huliganov, ki stremijo k podoživljanju nacionalsocialističnih in klerofašističnih idealov preteklosti, obenem pa je jasno, da v širši sliki te skupine predstavljajo le fragment, simptom bolnega sistema. Fašizem socio-ekonomskega sistema proizvaja iracionalne odnose izkoriščanja in avtoritarnosti v vsakdanjem življenju. Se lahko sploh čudimo, da ob manifestaciji vsakodnevnega nasilja, ki ga proizvaja sistem, marginalne skupine zgolj reproducirajo te odnose na rahlo bolj »tabujski« način? V tem pogledu je naš primarni boj proti državi in kapitalu.

Udeležim se diskusije, kjer internacionalne ekipe razpravljamo o antifašističnem boju. Tovarištvo iz Srbije, Hrvaške, Poljske, Italije, Avstrije in Slovenije analizira gibanje in predstavi taktike upora.

Nedelja

Osrednji dogodek dneva je nogometni turnir. Pogledam na levo, spomnim se lokacije, kjer so trije praznoglavi naciji napadli mladega pankerja in kljub številčni nadmoči mu niso mogli nič! Kakopak, saj so »reveži« okuženi z resno boleznijo. Zaključuje se dan pred revolucijo.

Ponedeljek – ONE DIRECTION, INSURRECTION!

Demonstracije prekašajo vsa pričakovanja. Pogledam okoli sebe, vidim raznoliko množico, ki se smeji, zabava in komaj čaka, da na poti do svobode potepta diskriminacijo in sovraštvo.  Več tisoč glava množica zavzame ulice Ljubljane in jih nazaj iz tekočega pretvori v trdno. Medtem ko nekateri z jugo-zastavami sanjarijo o preteklem bratstvu, rdeče-črne zastave jasno sporočajo: ne potrebujemo mrtve preteklosti, mi se borimo tu in zdaj! Zagrenjeni passé aktivisti s petimi zvezdicami medijem podajajo svojo oceno radikalnosti demonstracije. Vseeno nam je za njih, pa tudi za politične elite. Njim fašisti delajo uslugo, saj so oni naslednji na vrsti!

%d bloggers like this: