h1

Proces proti antifašistom na avstrijskem Koroškem

9 februarja, 2009

Vir: Javno-informacijski center za antifašistične aktivnosti

21. septembra 2008 so na avstrijskem Koroškem potekale javne akcije proti srečanju neonacistov na gori Ulrichsberg. Poleg skupin iz Avstrije, Romunije in Hrvaške se jih udeležila tudi antifašistična skupina iz Ljubljane, katere eden od aktivistov je bil na eni od manifestacij aretiran. Proti dvema aktivistoma, ki sta bila v času antifašističnih akcijskih dni (www.u-berg.at/2008/) aretirana, se je januarja letos na deželnem sodišču v Celovcu začel sodni proces. Aktivist je obdolžen povzročitve hude telesne poškodbe policistu in upiranja aretaciji. Grozi mu od 6 mesecev do 5 let zapora.

Kaj je Ulrichsberg?

Dogodek na gori Ulrichsberg/Vrh je vsakoletno srečanje veteranov 2. svetovne vojne, vojakov Wehrmachta, SS in mladih neonacistov. Je pomembno simbolno oporišče skrajno desničarskih sil v Avstriji in dejavnik zgodovinskega revizionizma, ki Avstrijo predstavlja izključno kot žrtev nacizma in pod to krinko še naprej neguje spomine na nacistične čase. V zadnjih letih Ulrichsberg uporabljajo tudi neonacistične skupine za mobilizacijo sovražnih čustev do nekaterih skupin prebivalstva. Nacistična banda na Ulrichsbergu partizanski boj razume kot zločin, zločine SS v drugi svetovni vojni pa kot častna dejanja domoljubnih mož.

Zakaj na Ulrichsberg?

Antifašistična akcija Šiška (AAŠ) se je na Ulrichsberg odpravila, da bi sodelovala pri akcijah, ki opozarjajo, da »kulturno srečanje«, kot ga neonacisti pojmujejo, ni nedolžen piknik v zelenem, temveč nevaren dogodek s skrajno desničarsko vsebino. AAŠ se je na Ulrichsberg odpravila, ker meni, da sta partizanski in anti-nacistični boj ter njune vrednote vgrajeni v same temelje tako sodobne Koroške kot cele Evrope. Tako kot druga okolja tudi avstrijska Koroška ne sme in ne more biti mesto za opravičevanje nacizma in sprevračanje zgodovine. Z namenom, da podprejo antifašistični boj na Koroškem in v Avstriji so se akcijam pridružili tudi antifašistični aktivisti in aktivistke iz Ljubljane. Spomin na zgodovinske zločine nacizma in vrednost partizanskega boja zoper njih je potrebno ohraniti tudi danes in za naslednje generacije.

Kaj se je dogajalo na demonstraciji?

O konkretnem dogajanju na sami manifestaciji je aktivistka Erna, ena od udeleženk, poročala naslednje: »Naš namen je bil preprečiti prihod ostarelih nacistov in njihovega podmladka na srečanje. Takoj ob vznožju gore nam je policija preprečila nadaljevanje poti, saj so napovedano manifestacijo višje na gori tik pred zdajci prepovedali. Ko smo vseeno nameravali peš po cesti navzgor, nam je bilo to preprečeno in obkroženi smo bili z vseh strani. Kasneje so nas policisti s telesi skušali večkrat nasilno potisniti zgolj na en vozni pas, da bi omogočili nemoten promet po cesti, po kateri so se peljali udeleženci srečanja. Med prerivanjem, ki so ga sami sprožili, so brez opozorila nasilno aretirali nekaj ljudi, tudi mojega tovariša.« Poleg njega je bilo tekom dneva aretiranih še šest aktivistov, trije od njih niso govorili nemško.

Policijsko nasilje

Obtoženi aktivist je bil brez razloga aretiran in s silo odstranjen iz skupine demonstrantov. Roke so mu zvezali s plastičnimi lisicami in ga odvedli v policijski kombi. Na policijski postaji je bil, ne da bi mu bil razložen razlog njegovega priprtja, zadržan kar pet ur, sledilo je še tri ure dolgo zaslišanje brez prisotnosti odvetnika. Navkljub večkratnim zahtevam, obtoženi aktivist ni dobil možnosti telefonskega klica, dolgo ni bil zdravniško pregledan, prisiljen je bil v odvzem prstnih odtisov in vzorca DNA. Vsi postopki z izjemo zaslišanja so bili opravljeni zgolj v nemškem jeziku. Vsega skupaj je bil pridržan skoraj 9 ur. V vsem tem času ni dobil nobene hrane ali pijače.

Sodni proces proti antifašistu

Zoper obtoženega aktivista je na deželnem sodišču v Celovcu podan obtožni predlog, v katerem je obtožen, da je »storil kaznivo dejanje hude telesne poškodbe«  in »kaznivo dejanje poskusa upiranja državni sili«. Tožilstvo v obtožnem predlogu predlaga, da se  ga kaznuje z najmanj 6 mesecev in največ 5 let zapora.

Potrebno je reagirati

Splošno javnost, medije in aktiviste želimo obvestiti o situaciji in pozvati k podpori in solidarnosti. Na zatožni klopi so se znašli trije aktivisti, ki opozarjajo na nesprejemljivost nacizma in nevarnost, ki ga ta predstavlja danes, v konkretnem primeru na avstrijskem Koroškem. Obtožene preganjajo, ker so sodelovali v političnih akcijah nasprotovanja vsem oblikam sovraštva in izključevanja, tako preteklim kot sedanjim. Takšni procesi so politično motivirani, njihov namen pa je kriminalizacija gibanja, ki zavrača potvarjanje zgodovine. Ob dogodkih, kot je srečanje na Ulrichsbergu ali sodni proces proti antifašističnim aktivistom, ne smemo molčati. Le tako lahko preprečimo, da se zločini iz zgodovine ne ponovijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: